Hoe u pijntjes kunt ontdekken bij uw kat
Als er iets aan de hand is met uw kat wilt u dat natuurlijk zo snel mogelijk weten. Toch is dit niet altijd duidelijk, voornamelijk omdat katten hun pijn goed kunnen maskeren en er daarom vaak pas laat ontdekt wordt dat de kat pijn heeft. Daarom geven we u in dit blogitem een aantal tips waarmee u misschien al in een vroeg stadium kunt zien aan uw kat of uw kat pijn heeft.
Pijn snel herkennen!
Dat het belangrijk is om pijn tijdig te herkennen is duidelijk. Maar hoe? Allereerst is pijn in te delen in acute- en chronische pijn. De signalen zullen een stuk duidelijker zijn bij acute (directe) pijn en chronische (blijvende) pijn. Ook is pijn bij een kat is niet te baseren op gezichtsuitdrukkingen. Zelfs dierenartsen en andere professionals kunnen niet op een gezichtsuitdrukking van een kat baseren of deze pijn heeft.
Maar waar moet je dan wel op letten? In de eerste instantie kunt u gaan kijken naar de overduidelijke kenmerken. Niet elke kat wil zijn pijn immers maskeren. Denk bijvoorbeeld eens aan uw kat die een pootje overslaat bij het lopen, ineens niet meer springt of vaak in elkaar gekropen zit. Dit zijn enkele voorbeelden waarbij pijn een grote rol kan spelen. Andere overduidelijke kenmerken zijn het niet meer willen eten, of zelfs het uitbraken van brokjes na het eten, onzindelijkheid, veel likken en/of wassen aan het lichaamsdeel waar de pijn zich bevindt en agressie wanneer de kat aangeraakt wordt op een pijnlijke plaats waar de pijn zit. Toch is niet elk kenmerk even duidelijk. Om in detail te treden, pijn is ook te herkennen aan verwijde pupillen, dichtgeknepen ogen en het onregelmatig hijgen. Kenmerken die niet altijd gezien worden maar toch een grote rol spelen. Deze onduidelijke kenmerken zijn vaak alleen te vinden bij katten die de pijn willen maskeren.
Slapen?
Het is bewezen dat katten die pijn hebben vaak meer gaan slapen. Maar ook hierbij kan verwarring ontstaan. Vaak wordt het meer slapen van uw kat namelijk gekoppeld aan het ouder worden van de kat. Er is onderzoek geweest naar het welzijn van katten die ouder zijn dan 10 jaar, hieruit is echter gebleken dat een groot deel van deze katten onder artrose lijdt zonder dat hier de diagnose voor gesteld is. Het is dus goed om dit even aan te kaarten bij controle bij de dierenarts.
Vermoedt u dat uw kat pijn heeft? Dan is het altijd de moeite waard om even een afspraak te maken bij de dierenarts. Bij serieuze gevallen is het beter om er in een vroeg stadium bij te zijn!