Wellicht denk je: vuurwerk, is het niet een beetje vroeg om daar al aan te denken? Eerst krijgen we nog Sinterklaas, en dan kerstmis… Als je kat bang is voor vuurwerk, is het echter belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereiding. Ook nu vuurwerk een steeds controversiëler onderwerp wordt, wordt er nog steeds veel vuurwerk afgestoken, wat voor angst bij je huisdier kan zorgen. We geven je graag een aantal tips om hier mee om te gaan.
Goede voorbereiding is het halve werk
De weken voor oud & nieuw begint het vaak al: harde knallen. Dit wordt alleen maar meer in de aanloop naar oudjaarsavond. Het is dus van belang om op tijd te beginnen met voorbereiden. We hebben drie tips om het jou en je huisdier wat makkelijker te maken!
1. Angsttraining
De beste manier om je kat beter bestand te maken tegen knalgeluiden, is door hem van jongs af aan al te laten wennen aan harde geluiden. Ook op latere leeftijd kun je dit nog steeds doen. Zet bijvoorbeeld regelmatig een video aan met vuurwerkgeluiden. Begin met een aantal secondes laag volume, en verhoog het volume telkens gedurende een aantal minuten. Blijf bij je huisdier tijdens de training, en doe zelf alsof er niets aan de hang is. Zo went je huisdier aan de geluiden. Elke keer als je kat rustig reageert op de geluiden, beloon je met zijn of haar favoriete kattensnack.
2. Kalmeren met feromonen
Er zijn tegenwoordig ook goede kalmeringsmiddelen op de markt, die je kat niet drogeren, maar inspelen op het natuurlijke gedrag van je kat. Daarbij kun je denken aan kalmeringsmiddelen met feromonen. Dit zijn geursignalen die kat gebruiken om te communiceren. Met feromonen kun je dus ook een signaal afgeven waardoor stress verminderd. Begin tijdig met deze kalmeringsmiddel, uiterlijk een week voor oudejaarsdag.
3. Maak van je huis een veilige haven
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om je kat binnen te houden, ruim voordat het vuurwerkgeweld begint. Je moet er niet aan denken dat je kat gewond raakt, of zo schrikt dat hij of zij de weg kwijt raakt. Sluit ramen en deuren, doe het kattenluik dicht en zorg ervoor dat je je eigen patronen in stand houdt (zoals voeren, borstelen, spelen).
Zorg daarnaast dat er een aparte kamer of hoekje is waar je kat zich terug kan trekken. Sluit hier de gordijnen, zorg voor achtergrond geluid van muziek of televisie, en voldoende relax- en schuilplekken. Een kattenmand is al erg fijn, maar een mooi kattenhuis (met een holletje om in te kruipen) kan wonderen doen. Zorg er ook voor dat je kat op deze plek ook kan eten en drinken, een krabpaal heeft om frustraties op kan botvieren, en dat de kattenbak schoon is, met verse kattenbakbulling. Ook de kattenbak moet in dezelfde ruimte of hoek staan, om het je kat zo veilig mogelijk te maken.
Wees voorzichtig met zaken zoals kattenkruid in deze periode, zeker als je het voor het eerst gaat proberen. Elke kat reageert anders op kattenkruid, en het kan je kat ook teveel opwinden, in een periode waarbij juist rust van belang is.