5 manieren om je kat meer te laten drinken

Net als jijzelf heeft ook je kat voldoende water nodig. Katten staan erom bekend geen goede drinkers te zijn. Daarnaast zijn veel katten nogal kieskeurig als het gaat om waar ze water drinken. Maar hoe zorg je dan dat je kat alsnog voldoende vocht binnen krijgt? En hoe weet je of je kat voldoende drinkt? We vertellen je er graag meer over in deze blog!

Hoeveel vocht heeft mijn kat nodig?

De katten die wij nu als huisdier houden, komen van oorsprong vaak uit droge gebieden. De kat is hierdoor zo ontwikkeld dat ze zo min mogelijk vocht verliezen, waardoor ze ook minder vocht nodig hebben. Toch hebben katten nog steeds per dag zo’n 30 tot 40 ml water nodig per kilo van het eigen lichaamsgewicht. Als je kat 4 kg weegt, heeft hij of zij ongeveer 120 tot 160 ml water nodig.

Hoe weet ik of mijn kat te weinig drinkt?

Het is lastig om te controleren of ze dit daadwerkelijk ook drinken door de dag heen. Je kunt wel checken of de vochtbalans van je kat goed in orde is door de huid in de nek, schouders of borst met twee vingers op te tillen, en weer los te laten. Valt de huid gelijk weer soepel terug, dan zit het goed. Als dit erg langzaam gaat of de huid zelf rechtop blijft staan, dan kan je kat last hebben van uitdroging. Ook de vacht heeft een doffe uitstraling bij uitdroging.

Tips voor beter drinkgedrag

Bij ernstige uitdroging is het van belang om contact op te nemen met de dierenarts, want er kan ook sprake zijn van een medische kwaal. Er zijn echter ook zaken die je zelf kunt doen om bij te dragen aan beter drinkgedrag voor je kat:

  1. Plaats de drinkbak op een rustige plek. Wellicht staat de drinkbak momenteel op een plaats waar ze zich niet veilig voelen of vaak gestoord worden.
  2. Maak meerdere drinkplekken maken met vers water. Dan kan de kat zelf kiezen waar hij zich prettig voelt.
  3. Kies voor een relatief ondiepe schaal. Katten lijken de voorkeur te geven aan bakjes waarbij een snorharen niet te ver naar achteren worden gedrukt. Een té diepe schaal kan ervoor zorgen dat je kat minder drinkt.
  4. Plaats de drinkbak niet naast het eten van je kat. Katten lijken het vervelend te vinden om op dezelfde plek te eten en te drinken.
  5. Gebruik stromend water. Een waterfontein voor katten kan wonderen doen voor het drinkgedrag van je kat.

Tip! Voor een beter vochthuishouding: maak gebruik van natvoer. Dit bestaat voor een overgroot deel uit water, waardoor je kat makkelijk aan de dagelijkse vochtbehoefte kan komen.

Kat drinkt uit Catit Senses 2.0 drinkfontein

Hoe weet ik of mijn kat te veel drinkt?

Het komt ook voor dat katten juist teveel drinken. Hoewel dit ook kan komen door de warmte of inspanning, is het ook mogelijk dat er iets serieus aan de hand is. Merk je dat er meer plas in de kattenbak zit? Of zie je je kat ineens vaker naar de waterbak lopen? Overleg dan met je dierenarts en probeer de plas op te vangen. Dat kan door het kattengrit te vervangen door gebruik te maken van plastic korrels of gesnipperd plastic, wat het vocht niet opneemt. Je gebruikt dan een pipetje om de urine op te nemen.

Wat kan er aan de hand zijn als mijn kat te veel drinkt?

Katten drinken van nature eerder te weinig dan te veel. Te veel drinken (en dus veel plassen) kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen:

  • Nierproblemen. Problemen met de nieren komen vaak voor bij oudere katten, helaas bij zo’n 30%. Een kat heeft, net als de mens, twee nieren die afvalstoffen afvoeren. Als de nieren niet goed werken gaat je kat meer drinken en meer plassen.
  • Suikerziekte. Bij suikerziekte kan je kat het bloedsuiker gehalte niet goed in balans houden. Suiker zorg er voor dat je kat veel zal plassen, wat er weer voor zorgt dat je kat meer gaat drinken.
  • Problemen met de schildklier. Ook dit is een kwaal bij oudere katten. Een overactiviteit van de schildklier zorgt voor een overspannen stofwisseling, wat er voor zorgt dat je kat meer gaat drinken (en meer gaat eten).

Bij veranderingen in het drinkgedrag is het van belang om contact op te nemen met je dierenarts. Om afwijkend drinkgedrag te signaleren, is het aan te raden om vanaf het begin de (meest gebruikte) drinkbak in het zicht te plaatsen. Dan turf je hoe vaak er gebruik gemaakt wordt van deze drinkbak, en weet je ook wanneer er sprake is van verandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *