Hoe vaak moet je een kat ontwormen?

kat eet kattensnoepje

Het is een beetje een naar idee, maar wel mogelijk: je kat kan last hebben van wormpjes. Je kat kan op verschillende manieren geïnfecteerd raken door wormen, en het is belangrijk om dit te voorkomen. Het kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van je huisdier. We vertellen je graag meer over wormen bij katten en hoe je dit voorkomt!

Hoe krijg een kat wormen?

Allereerst zijn er verschillende soorten wormen, zoals lintwormen, hartwormen, en longwormen. Je kat kan hiermee geïnfecteerd raken. Bijvoorbeeld na contact met ontlasting van dieren die besmet zijn, via de melk van hun moeder, of via een tussenbron. Daarbij kun je denken aan vlooien, muizen en rauw vlees. Maar ook mensen zorgen ervoor dat hun huisdier per ongeluk besmet raakt, bijvoorbeeld doordat er een wormeitje of besmette vlooi onder hun schoenen terecht komt.

Hoe weet ik of mijn kat besmet is?

Er zijn meerdere signalen waar je op kunt letten om te achterhalen of je kat besmet is. Uiteraard is het altijd aan de dierenarts om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van besmetting. Let op de volgende signalen:

  • Stukjes worm in de ontlasting / verdachte stukjes in de ontlasting
  • Stukjes worm in braaksel
  • Diarree
  • Gewichtsverlies
  • Verminderde conditie
  • Doffe vacht
  • Benauwdheid

Risicofactoren

Er zijn ook factoren die de kans op een infectie en ernstig ziektebeeld verhogen. Zo zijn kittens en oudere katten kwetsbaarder. Ook katten met een verminderd immuunsysteem lopen risico. Ook mensen kunnen besmet raken, zeker als ook zij in een risicogroep vallen (zoals baby’s, zwangere vrouwen en ouderen). Om deze reden is hygiëne in de omgang met huisdieren erg belangrijk.

Ontwormen

Een wormenkuur is een preventieve manier om wormen tegen te gaan. Met name bij kittens is regelmatig ontwormen erg belangrijk. Zo moet een pasgeboren kitten met 3, 5, 7 en 9 weken ontwormd worden. Ook in de rest van het eerste jaar is regelmatig ontwormen van belang. Daarbij wordt ontwormen met 3,4, 5, en 6 maanden aangeraden. Na 6 maanden is de stelregel: 4 keer per jaar voor buiten katten, 2 keer per jaar voor binnen katten.

Verschillende ontworm-middelen

Er zijn verschillende soorten wormenkuren te verkrijgen. Er zijn pilletjes, pasta’s en pipetjes verkrijgbaar. Vaak wordt de sterkte van het middel bepaald op basis van het gewicht van je kat.

Tabletjes kunnen in het voer gestopt worden. Mocht je kat dit niet goed opeten, dan is een pipetje bijvoorbeeld handiger. Pipetjes combineren vaak een wormenkuur met een vlooienkuur. Dit is handig, omdat vlooien een extra grote kans op wormen met zich mee brengen. Sommige katten reageren echter sterk op de geur van de pipetjes, waardoor tabletjes beter kunnen zijn.

Is jouw kat ziek en vermoed je wormen? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Ook als je kat slecht reageert op een wormenkuur is het aan te raden om de dierenarts te contacteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *