Hoe werkt gebitsverzorging voor katten?

kat bijt op tandenborstel

Wist je dat ook katten last kunnen krijgen van gebitsproblemen, zoals tandsteen of tandplak? Sterker nog, acht op de tien katten die ouder zijn dan drie jaar ontwikkelen gebitsproblemen. Het is dus zeker wel belangrijk om aandacht de besteden aan de orale gezondheid van je huisdier. In dit artikel vertellen we je meer over het signalen van problemen aan het gebit, en hoe je ze kunt voorkomen. Want iedereen wil natuurlijk dat zijn huisdier gezond is!

Het begin en samenstelling van het gebit

Kittens worden, net als mensen, in eerste instantie zonder gebit geboren. De eerste melktanden komen ongeveer twee tot zes weken na de geboorte. Daarna wisselen de kittens ook nog naar een volwassen gebit. Dat gebeurd wanneer ze ongeveer vier tot zes maanden oud zijn. Bij dit volwassen gebit horen ook vier extra kiezen.

Het gebit van je kat bestaat uit snijtanden, hoektanden en kiezen. Dit laat zien dat katten echte vleeseters zijn. Die snijtanden zijn immers nodig om, van oorsprong, vlees van botten te scheuren.

Hoe weet ik of het gebit van mijn kat gezond is?

Een gezond kattengebit heeft, tevens net als bij mensen, witte tanden en roze tandvlees. Bij katten kan er ook sprake zijn van tandplak. Tandplak kan verharden tot tandsteen, wat kan zorgen voor irritaties aan het tandvlees. Je zit dan dat het tandvlees rood wordt en ontstoken raakt, waardoor de tanden uit kunnen gaan vallen. Je kunt dan een aantal zaken gaan merken:

  • Slechte adem
  • Rood tandvlees
  • Vergeling op de tanden, of bruine vlekken op de tanden
  • Kwijlen
  • Afvallen
  • Kauwen met één kant

De laatste twee ontstaan omdat je kat pijn heeft bij het eten. Katten laten niet snel zien dat ze zich niet goed voelen. In veel gevallen gaat het dan ook al om een ernstige ontsteking. Het is dus erg belangrijk dat je het gebit van je kat regelmatig controleert. Bij de jaarlijkse controle behoort de dierenarts dit ook te doen. Constateer je één of meer van de bovenstaande symptomen? Neem dan contact op met je dierenarts.

Kan ik de tanden van mijn kat poetsen?

Het is zeker mogelijk om de tanden van je kat te poetsen, om de kans op gebitsproblemen te verkleinen. Als je regelmatig de tanden van je kat poetst, signaleer je ook eerder eventuele problemen. Belangrijk bij het poetsen van de tanden van je kat is veel geduld en tijd. Vooral als je kat het niet gewend is, kan het een tijdje duren voordat het goed lukt. Om deze reden kun je het beste van jongs af aan beginnen met het poetsen van de tanden van je kat. Bij kittens mag je de tanden nog niet poetsen, vanwege het melkgebit. Toch kun je dan al wel vast oefenen met het aanraken van de bek en het gebit.

Een aantal belangrijke tips voor het poetsen van de tanden van je kat:

  • Maak het onderdeel van de routine door een vast moment te kiezen. Dit is zowel voor je kat als voor jezelf prettig, zodat je het niet vergeet.
  • Richt je kat van je af. Hierdoor kun je je kat makkelijker vast houden, en het is minder bedreigend voor je huisdier. Je kunt het ook met twee personen doen.
  • Gebruik tandpasta speciaal voor dieren (bijvoorbeeld met kip-smaak). Je mag nooit tandpasta gebruiken die bedoeld is voor mensen.
  • Introduceer de tandpasta eerst door je kat wat van je vinger te laten likken. Hierdoor zullen ze de smaak herkennen bij het poetsen. Breng je vinger nooit in de bek van je kat.
  • Koop een speciale tandenborstel voor katten. Deze hebben de juiste vorm en grootte voor het katten gebit. Gebruik nooit dezelfde tandenborstel voor verschillende katten, in verband met bacteriën.
  • Raak de eerste keer alleen de tanden aan met de tandenborstel. Beloon je kat naderhand. Herhaal dit daarna dagelijks, totdat je kat eraan gewend lijkt te zijn.
  • Wanneer je kat gewend is, gebruik je de tandpasta pas. Zet de borstel in een hoek van 45 graden om goed tussen het tandoppervlak en het tandvlees te komen. Plaats de borstel nooit direct op het tandvlees, dan kun je het beschadigen.
  • Bouw de poets tijd op

Wat kan ik verder doen om het gebit van mijn kat gezond te houden?

Naast tanden poetsen, zijn er meer producten op de markt om de gebitsgezondheid te bevorderen. Daarbij kun je denken aan kauwsnacks. Deze kauwsnacks zijn dan verrijkt met vezels, die de tanden van je kat borstelen tijdens het eten. Er zijn ook droge brokken met deze eigenschap. Deze zijn dan vaak groter, en extra krokant. Vaak zit er ook een stofje in wat het uitharden van tandplak tegengaat. Deze zou je kunnen gebruiken, in combinatie kunnen doen met het tanden poetsen.

Heeft jouw kat gebitsproblemen? Neem dan contact op met dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *