Is jouw kat altijd nieuwsgierig naar de buiten wereld, maar wil je liever niet dat hij of zij ver afdwaalt? Een kattentuigje met een koord kan dan de oplossing bieden. Met een kattentuigje kan je kat de achtertuin ontdekken, zonder dat ze de tuin uit kunnen. Je maakt het koord dan ergens aan vast. Maar het kan wat ingewikkeld zijn om je kat zover te krijgen om een kattentuigje om te doen. Met dit stappenplan maken we je het een stukje makkelijker!
Stap 1: Het juiste kattentuigje
Allereerst is het van belang om het juiste kattentuigje voor jouw kat te vinden. Er zijn verschillende kattentuigjes verkrijgbaar. Belangrijk is de borstomvang van je kat. Veel kattentuigjes zijn verstelbaar, maar het kan lastig zijn om in te schatten wanneer hij te strak of juist te los zit. Een kattentuigje of kattenharnas zit te los wanneer je twee vingers tussen het lichaam en het harnas kunt stoppen. Als een kattentuigje in de oksel drukt, is hij juist te strak.
Opmeten
Hoe zorg je dat je de juiste maten hebt voor een kattentuigje? Zorg ervoor dat je kat op 4 poten staat en niet ligt. Meet vervolgens de borstomvang op. Doe dit door het meetlint licht aan te snoeren, dus houdt hem niet te los om je kat heen. Vervolgens kun je zoeken naar kattentuigjes die geschikt zijn voor deze borstomvang.
Tip: Trekt jouw kat veel aan het kattentuigje? Dan kan een vest tuigje geschikt zijn.
Stap 2: Wennen
Het is te verwachten dat je kat het tuigje niet gelijk aan wilt hebben. Het is dus van belang om je kat langzaam te laten wennen. Zorg ervoor dat je kat bekend raakt met het tuigje door het een paar dagen in de ruimte te laten liggen. Vervolgens kun je het tuigje in de rust op je kat leggen. Als hij lekker blijft liggen geef je een snoepje of zijn favoriete speeltje. Als je kat het eng vind doe je een stapje terug, biedt dan bijvoorbeeld eerst het snoepje aan, of tezamen met het tuigje.
Stap 3: Tuigje om doen (binnen)
Als stap 2 goed verloopt, kun je proberen om het tuigje om te gaan doen. Doe dit eerst binnenshuis, en maar een paar minuten per dag. Laat de kat in deze tijd vrij rondlopen door je huis. Als je kat zich normaal gedraagt beloon je hem met een snoepje of het favoriete speeltje. Zo zorg je voor positieve associaties.
Stap 4: Aanlijnen (binnenshuis)
Nu je kat gewend is aan het kattentuigje, is het de bedoeling dat hij ook gaat wennen aan een riem of lijn die eraan hangt. Dit is een andere sensatie, dus het is goed om ook dit eerst binnenshuis te oefening. Blijft je kat stil zitten? Gooi dan wat snoepjes iets bij je kat vandaan, om lopen te stimuleren.
Stap 5: Naar buiten
Zorg eerst dat alle andere stappen goed doorlopen zijn. Oefen liever wat te vaak binnen dan te weinig, want dan voorkom je een bange of geïrriteerde kat. Als de eerste ervaring buiten in het kattentuigje vervelend is, is het lastig om je kat weer zover te krijgen. Start met een paar minuten buiten, en verleng de buitentijd elke keer met een paar minuten. Kijk goed waar je kat vanaf de lijn allemaal bij kan, om te voorkomen dat ze ergens vast achter komen te zitten. Daarnaast is het van belang om bij je kat te blijven als ze aan een lijn buiten zijn. Katten kunnen vaak niet inschatten hoe ze weer uit de knoop komen.
Bekijk ons assortiment met kattentuigjes!