hoe werkt het territorium van de kat
Dat een kat zijn eigen territorium heeft, dat is bij iedereen bekend. Toch is het soms onduidelijk hoe dit allemaal werkt. In dit blogitem proberen we u meer duidelijkheid te geven over het territorium van de kat en hoe hij deze bewaakt en markeert.
Leefgebied of territorium?
Twee dingen die mensen vaak door elkaar halen is het leefgebied en het territorium. Ook wordt wel eens gedacht dat deze 2 dingen hetzelfde zijn. Toch is de werkelijkheid net iets ingewikkelder. Het leefgebied van uw kat is namelijk vele malen groter dan zijn territorium. Het leefgebied is eigenlijk het gehele gebied waarin de kat jaagt, rondwandelt en naar voedsel zoekt. Het leefgebied is vaak afhankelijk van een aantal externe factoren in uw buurt. Zo is het leefgebied van uw kat vaak groter als er zich in de buurt poezen bevinden. Een andere factor is het voedselaanbod. Als u uw kat van voldoende voedsel voorziet zal zijn leefgebied kleiner worden. Het grootste verschil met het leefgebied en het territorium van de kat is dat leefgebieden elkaar kunnen overlappen. Territoria kunnen dit absoluut niet.
Het territorium van de kat is echter onderdeel van zijn leefgebied en is dus aanzienlijk kleiner. Het territorium van een kat staat veelal bekend als de plek waar katten en poezen slapen, eten en hun jongen zogen. Het territorium van een kat wordt veelal fel verdedigd en afgeschermd. De verschillende territoria van katten overlappen elkaar dus niet. Dit is echter wel het geval als katten in een groep leven. Dan worden de verschillende territoria gedeeld.
Patrouilleren en markeren.
Het territorium is dus het belangrijkste stukje leefgebied. Dit laten ze dan ook merken door regelmatig te patrouilleren door dit territorium. Alles moet namelijk goed gecontroleerd worden op indringers en andere rare dingen. Het is belangrijk dat de kat dit patrouille gedrag voort kan zetten. Bij echte binnenkatten is het belangrijk dat alle deuren open zijn. Als de doorgangen in huis worden gesloten zodat de kat er niet door kan, zorgt dit voor veel stress bij uw kat!
Tijdens de patrouille wordt ook bepaald of het territorium wel voldoende gemarkeerd is. Zo ruiken ze of hun eigen geur nog dermate aanwezig is om duidelijk te maken dat het betreffende gebied aan hem toebehoort. Mocht de geur niet voldoen aan de maatstaven van uw kat, dan zet hij opnieuw deze geur uit. Dit kan door middel van sproeien, kopjes en geven en het bekende krabben. Katten hebben namelijk geurklieren in hun voetzolen verwerkt waarmee ze hun eigen geur aan een voorwerp kunnen binden. Helaas gaat dit ook wel eens ten koste gaan van uw bankstel, dressoir, stoelen of ander meubilair. Een oplossing hiervoor zou een krabpaal kunnen zijn.
De plekken waar uw kat zijn geur achterlaat zijn echter niet aan de grens van zijn territorium. Hij verbindt zijn geur vaak aan voorwerpen waar hij veel waarde aan hecht. De laatste manier voor een kat om zijn territorium af te bakenen is het gebruik van zijn ontlasting. Hierbij gaat het echter niet om de geur, maar om de zichtbaarheid van de ontlasting ten opzichte van andere katten.