Tips voor het maken van een kattenbak ombouw

Wil jij je kattenbak graag een beetje wegwerken in je interieur? Wellicht vind je dit mooier, of merk je dat je kat graag een overdekt zijn behoefte doet. Je kunt dan kiezen voor een dichte kattenbak of een design kattenbak, maar je kunt ook aan de slag met een kattenbak ombouw! Wellicht klinkt dit nu nog ingewikkeld, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. We vertellen je graag meer!

DIY kattenbakombouw

Als het gaat om het maken van een kattenbakombouw, zijn er twee opties: starten met een bestaand meubel en deze ombouwen, of volledig zelf maken. De eerste optie is het gemakkelijkst, maar het is wel wat pas en meet werk. Daarnaast ben je wel beperkt tot de maatvoering die je het meubel heeft, terwijl je het bij een eigen ontwerp helemaal zelf vorm kan geven.

Starten met een bestaand meubel

Bij het verbouwen van een bestaand meubel moet je eerst zeker weten dat je kattenbak erin gaat passen. Een televisiemeubel of schoenenkast kan goed dienst doen als kattenbakombouw. Je zaagt dan een gat in de zijkant, waardoor de kat de bak kan betreden. Zorg voor voldoende ruimte aan het uiteinde van de bak, zodat je hier nog een kattenbakmat kan plaatsen. Houdt er ook rekening mee dat het meubel hoog genoeg is.

Eigen ontwerp

Bij het volledig zelf maken van een kattenbakombouw, heb je zelf de regie. Je start dan bij het maken van een ontwerp. Ook hierbij moet je rekening houden met de gangbare maten van de open kattenbak die je al hebt of gaat aanschaffen. Je kunt bij een eigen ontwerp ook zelf het materiaal selecteren! Kies dan ook iets wat je mooi vind en makkelijk te bewerken is. Je kunt zelfs op de bovenkant van de ombouw een relaxplek voor je kat creëren met een fijne kattenmand erop!

Als je gebruikt maakt van hout is het erg belangrijk dat je na het monteren de kattenbakombouw goed glad schuurt en eventueel aflakt. Je wilt natuurlijk niet dat je kat te maken krijgt met splinters. Daarnaast is het lakken belangrijk omdat urine van je kat voor blijvende vlekken in het hout kan zorgen.

Maak het schoonmaken eenvoudig

Daarnaast moet er ook een manier zijn om eenvoudig te kattenbak te kunnen reinigen, bijvoorbeeld door een deur aan de zijkant of klep aan de bovenkant. Je kunt hier zelfs een beugeltje in bevestigen om het kattenbakschepje in te doen! Een klep of deur is tevens belangrijk zodat je de kattenbak af en toe goed kunt ventileren. Het is ook belangrijk dat je ombouw zelf met enige regelmaat goed schoonmaakt, omdat deze ook in contact komt met bacteriën uit de kattenbak.

Heb jij nog een nieuwe kattenbak nodig voor in je kattenbakombouw? Bekijk ons assortiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *