Waarom je je drinkfontein regelmatig schoon moet maken

Wanneer je een drinkfontein voor jouw kat hebt, is het van groot belang om regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Een schone drinkfontein zorgt ervoor dat jouw kat altijd toegang heeft tot vers en hygiƫnisch water, wat essentieel is voor haar gezondheid en welzijn. In dit artikel lichten we toe waarom het zo belangrijk is om de drinkfontein van je kat regelmatig te reinigen.

Hygiƫne is van cruciaal belang

Katten zijn van nature kieskeurige drinkers en hebben de neiging om stilstaand water te vermijden. Een drinkfontein biedt een constante stroom van vers water, wat het aantrekkelijker maakt voor jouw kat om voldoende vocht binnen te krijgen. Echter, als de drinkfontein niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan dit juist de gezondheid van jouw kat negatief beĆÆnvloeden.

Voorkom bacteriegroei

De continue watertoevoer in een drinkfontein creƫert de perfecte omgeving voor bacteriƫn om zich te vermenigvuldigen. Als de fontein niet regelmatig wordt gereinigd, kunnen bacteriƫn zoals algen en schimmels groeien, waardoor het water vervuild raakt. Wanneer jouw kat dit vervuilde water drinkt, kan dit leiden tot darmproblemen en andere gezondheidscomplicaties.

Om dit te voorkomen, is het aan te raden om de drinkfontein minstens ƩƩn keer per week grondig schoon te maken. Dit houdt in dat je alle onderdelen uit elkaar haalt en met warm water en milde zeep reinigt. Zorg ervoor dat je alle hoekjes en gaatjes goed schoonmaakt, om zo alle bacteriƫn te elimineren. Spoel de onderdelen goed af, om ervoor te zorgen dat er geen zeepresten achterblijven.

Filtervervanging

Naast regelmatige schoonmaak is het ook belangrijk om de filters van de drinkfontein regelmatig te vervangen. Deze filters zorgen ervoor dat het water schoon en vrij van verontreinigingen blijft. Door het gebruik en de tijd kunnen deze filters hun effectiviteit verliezen, waardoor de drinkervaring voor jouw kat minder aangenaam wordt.

De exacte frequentie van filtervervanging kan variƫren op basis van het type drinkfontein en de waterkwaliteit in jouw omgeving. Het is raadzaam om de instructies van de fabrikant te volgen en de filters indien nodig te vervangen. Kijk goed welke filter je nodig hebt: dit verschilt op basis van het type drinkfontein dat je hebt.

filters voor de mango en cascade waterfonteinen voor katten
filters voor de manoa waterfontein
doosje met filters voor een waterfontein

Voorkom verstopping van het systeem

Een ander belangrijk aspect van het onderhoud van een drinkfontein is het voorkomen van verstoppingen in het watersysteem. Katten verliezen vaak haren tijdens het drinken, en deze haren kunnen gemakkelijk vast komen te zitten in de fontein. Als de fontein verstopt raakt, kan dit de waterstroom belemmeren en de functionaliteit ervan verminderen.

Om verstoppingen te voorkomen, kun je regelmatig controleren of er haren of andere kleine deeltjes in de fontein zijn achtergebleven. Vergeet ook niet om het pompje zelf (het onderdeel dat aan een stekker zit) goed schoon te maken. Veel van deze onderdelen zijn eenvoudig uit elkaar te halen, zodat je ze separaat kunt schoonspoelen.

Nieuwe filters of een nieuwe drinkfontein nodig? Bekijk het assortiment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *