Waarom reageren sommige katten niet op catnip?

oranje kat ruikt aan een omgevallen potje catnip

Waarschijnlijk heb je wel gehoord van catnip: een plant waar veel katten gek op zijn. Maar sommige katten lijken helemaal geen reactie te vertonen wanneer ze in aanraking komen met catnip. Dit kan verwarrend zijn voor katteneigenaren die verwachten dat hun harige huisgenootjes zich laten meeslepen door deze plant. Maar waarom reageren sommige katten niet op catnip? We vertellen je meer!

Wat is catnip?

Catnip, ook wel bekend als kattenkruid, is een plant uit de muntfamilie. Het bevat een stof genaamd nepetalacton, waarvan bekend is dat het een intense reactie veroorzaakt bij ongeveer 50-75% van de katten. Wanneer een kat catnip ruikt, likt of erop kauwt, kan dit resulteren in gedragingen zoals rollen, maaien met de poten, kwijlen en zelfs miauwen van plezier. Maar waarom lijkt het alsof sommige katten immuun zijn voor deze effecten van catnip?

Genetische gevoeligheid voor catnip

Het is belangrijk om te weten dat de reactie op catnip genetisch bepaald is. Sommige katten hebben simpelweg niet de juiste genetische samenstelling om te reageren op de verdovende effecten van nepetalacton. Het is vergelijkbaar met hoe niet alle mensen dezelfde smaken lekker vinden. Deze individuele genetische verschillen kunnen verklaren waarom jouw kat niet lijkt te reageren zoals andere katten.

Gevoeligheidsveranderingen door sterilisatie

Een interessant feit is dat gesteriliseerde katten een andere reactie op catnip kunnen hebben dan niet-gesteriliseerde katten. Dit komt doordat bij sterilisatie de hormonale balans van de kat verandert. Sommige katten die voorheen wel reageerden op catnip, kunnen na sterilisatie geen interesse meer tonen in deze plant. Dit betekent echter niet dat alle gesteriliseerde katten niet reageren op catnip, aangezien dit weer afhankelijk is van hun individuele genetische gevoeligheid.

Alternatieven voor catnip

Als jouw kat niet lijkt te reageren op catnip, hoef je niet teleurgesteld te zijn. Er zijn namelijk talloze andere planten en kruiden die een vergelijkbare of zelfs sterkere reactie kunnen veroorzaken bij katten. Valeriaan en matatabi zijn slechts enkele voorbeelden van alternatieven die de zintuigen van je kat kunnen prikkelen. Het kan de moeite waard zijn om wat experimenteren met verschillende planten en kruiden om te ontdekken waar jouw kat wel op reageert. Of kies voor een mix van deze verschillende kruiden, om de kans op een reactie te vergroten (zoals deze kattenkruidenmix).

Tips voor het gebruik van catnip

Is jouw kat wel gek op catnip, of wel gevoelig voor één van de andere kruidenmixen? Hieronder vind je een paar tips om het meeste uit je catnip te halen:

  • Wrijf of spuit catnip op je nieuwe krabpaal om deze interessant te maken. Je kat zal contact maken met de krabpaal en zijn geur op de krabpaal achter laten, waardoor ze meer geneigd zijn deze opnieuw te gebruiken.
  • Strooi catnip of andere kattenkruiden in een kist waar je de speeltjes van je kat bewaard. Het speeltje zal de geur opnemen. Zodra je kat uitgespeelt is, berg je het speeltje weer op, waardoor hij weer de geur op kan nemen.
  • Gebruik kattenkruid niet vaker dan 2 keer per week om de geur interessant te houden
  • Spray nooit op de kat zelf en ook nooit in de kattenbak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *