Wanneer mag een kat het nest verlaten?

nestje kittens

Op welke leeftijd mag een kitten het nest verlaten?

Bent u benieuwd op welke leeftijd een kitten gescheiden mag worden van zijn moeder? Maar ziet u op internet allerlei verklaringen en adviezen die ver van elkaar verschillen? Geen probleem! In dit blogitem gaan we u namelijk voorzien van alle informatie die u nodig heeft omtrent het weghalen van kittens bij de moeder. Hoe u dit het beste kunt doen, en wanneer.

Te vroeg

Het grootste misverstand dat ontstaat in dit onderwerp is dat de kittens weggehaald mogen worden bij de moeder zodra ze zelfstandig eten en de kattenbak op gaan. Dit is echter onjuist. Wat een kind wordt ook niet op straat gelaten wanneer hij net zelfstandig kan lopen. Bij katten komen namelijk ook de kenmerken voor die bij de meeste zoogdieren voorkomen. Een zoogdier doorloopt namelijk al een hele ontwikkeling in het nest totdat ze echt zo ver zijn dat ze voor zichzelf kunnen zorgen.

Ontwikkeling van de kat

De ontwikkeling van de kat gaat eigenlijk razendsnel. Van een dove, kleine en blinde kitten naar een geheel zelfstandig roofdier in maar liefst 14 tot 16 weken. Alles wat in deze tijd gebeurt heeft een grote impact op uw kat (socialisatieperiode). Het is dus echt belangrijk dat in deze periode de kat nog niet bij de moeder weggehaald wordt. Hebben de jonge katjes een plekje nodig om zich in terug te trekken? En bent u niet van plan om het kitten op langere termijn te houden? Dan kun je eenvoudig een kartonnen doos in de kamer plaatsen. Een andere oplossing hiervoor zijn kattenzakken.

Klik hier voor onze kattenzakken

De socialisatieperiode wordt vaak opgedeeld in 2 fasen. De eerste fase bevindt zich vaak tussen de 4 en 8 weken. In deze fase leert een jonge kitten omgaan met de directe invloeden van buitenaf. Hiermee wordt bedoeld dat ze leren omgaan met bijvoorbeeld mensen, dieren en andere signalen. In de tweede fase van 8 tot 14 weken, leert het kitten vooral zijn sociale kant ontwikkelen. Hieronder valt ook het stoeien met broertjes en zusjes. Belangrijk is vooral dat de kat zijn socialisatieperiode goed afsluit. Het gebrek aan socialisatie kan zich later uiten in verschillende gedragsproblemen bij uw kat zoals agressie en angst.

Zelfredzaamheid

Op de leeftijd van ongeveer 16 weken worden kittens door de moeder als zelfredzaam beschouwd en afgestoten. Vanzelfsprekend kunnen sommige kittens al eerder afgestoten worden en andere kittens worden langer opgevoed. Dit proces naar zelfredzaamheid zal zich geleidelijk aan uitbreiden. De kittens zullen zich steeds vaker en verder van hun nest distantiëren.

Wanneer kan een kat worden weggehaald uit het nest?

Heel veel informatie dus, maar wanneer mag een kat nou uit het nest gehaald worden? Wettelijk gezien mag dit al na 7 weken. Dit is echter wel het absolute minimum, jonger mag dus niet. Na alle bovenstaande informatie is natuurlijk wel op te maken dat 7 weken wel degelijk te vroeg is.

Ons advies is om een kat voor 13 weken sowieso niet uit het nest te halen. Na 13 weken kan de kat als zelfredzaam worden beschouwd en heeft deze een goede opvoeding gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *