Wat zijn de leukste speeltjes voor jouw kat?

Kattenspeeltjes zijn er in allerlei soorten en maten. Van klein tot groot, en van eenvoudig tot ingewikkeld. Toch zijn ze vrijwel altijd in te delen in een geselecteerd aantal categorieën. In deze blog lichten we deze verschillende categorieën toe en vertellen we waarom katten ze kunnen waarderen. Zo kun jij makkelijker je weg vinden door de wereld van de kattenspeeltjes!

Als je kat nog klein is, spelen ze met alles wat ze kunnen vinden. Daar kunnen ook je vingers en tenen bij horen. Erg schattig, maar niet altijd handig wanneer ze eenmaal volwassen zijn. Ze kunnen dan namelijk meer schade aanrichten, en infecties liggen op de loer. Het is dus super belangrijk dat je je kat leert spelen met speelgoed dat hier specifiek voor ontworpen is. Met deze speelgoedsoorten zal je kat oneindig plezier beleven!

Speelhengels

Kattenspeeltje Hengel bal met veren

Een van de meest bekende kattenspeeltjes is de speelhengel, en dat is met een reden. Speelhengels zijn enorm geliefd bij katten, omdat ze het jachtinstinct aanjagen. De ‘prooi’, die onderaan de hengel hangt, beweegt, waardoor het goed een echte prooi nabootst. Een paar tips voor het spelen met een speelhengel:

  • Beweeg van je kat weg, in plaats van naar je kat toe;
  • Ga niet te snel uit ongeduld, veel katten zullen zich juist verstoppen om vanuit een hoekje een prooi te besluipen;
  • Beweeg het speeltje vanachter een hoekje, dit zal je kat nog meer triggeren;
  • Varieer in snelheid;
  • Laat je kat de prooi wel uiteindelijk vangen, anders kan je huisdier gefrustreerd raken;
  • Berg het speeltje weer op: dan blijft het speeltje interessant, en je voorkomt onveilige situaties.

Soms zijn de speeltjes aan de hengel ook voorzien van catnip, wat het speeltje nog interessanter zal maken voor je kat!

Balletjes

Een balletje zorgt er natuurlijk ook voor dat je kat getriggerd wordt in zijn jachtinstinct. Met name een balletje met een ritselend geluid zal de interesse van je kat zeker wekken. Je kunt ook kiezen voor aparte vormen in plaats van een rond balletje. Een speeltje met een aparte vorm zal zich namelijk minder voorspelbaar gedragen, wat voor katten dan ook weer interessant is. Denk bijvoorbeeld aan rubberen balletjes: deze zullen een beetje stuiteren, waardoor je kat zich er nog langer mee kan vermaken.

Je kunt een balletje ook gebruiken in combinatie met een speelcircuit! Bij een speelcircuit beweegt het balletje zich door het circuit doordat er een hoogte verschil tussen verschillende onderdelen zit. Er zitten openingen in de bovenzijde zodat de kat tegen het balletje kan tikken. Super leuk voor je kat.

Spelen met eten

Catit Senses 2.0 Food Tree

Door van het eten een uitdagend spelletje te maken, zorg je ervoor dat je je kat stimuleert en voorkom je ook dat je kat gaat schrokken. Denk bijvoorbeeld aan een balletje waar brokjes uit komen, of een doolhof waar je de brokjes in legt. Ook hier wordt het jachtinstinct weer aangewakkerd: de kat kan namelijk minder eenvoudig bij zijn prooi, en zal er dus harder voor moeten werken! Om deze reden kan het ook katten met overgewicht helpen.

Naast dat het dus goed kan zijn voor je kat, is het ook nog eens fantastisch om te zien. Je kunt zo’n soort speeltje ook gebruiken met snacks in plaats van brokjes, bijvoorbeeld als je kat niet op gezette tijden eet. Daarnaast kan je kat hier ook lekker mee spelen als je niet thuis bent!

Interactief

Een interactief kattenspeeltje is speelgoed dat ‘vanuit zichzelf’ iets doet. Met andere woorden: je kat kan hier ook mee spelen zonder dat jij er bij betrokken bent. Handig om je kat actief te houden wanneer je weg bent. En dat is goed, zeker als je kat overgewicht heeft en je moeite hebt om je kat actief te houden. Interactief kattenspeelgoed zorgt voor zowel fysieke als mentale stimulatie. Het kan zo eenvoudig zijn als een bewegende vis, of een bewegend veertje in een doos. Bekijk bijvoorbeeld de Swirly!

Trappelkussen

Knuffels zijn er in allerlei soorten en maten. Misschien denk je dat knuffels eerder geschikt zijn voor honden dan voor katten. Katten vinden het echter ook leuk om achter grotere prooien aan te gaan. Vaak zie je dat ze dan hun voorpoten om de knuffel slaan, en met hun achterpoten tegen de knuffel aantrappen. Om deze reden worden deze speeltjes ook wel een trappelkussen genoemd. Trappelkussens zijn er in allerlei soorten en maten, en ze zijn vaak gevuld met kattenkruid (catnip) om de aandacht van je kat te trekken. Een leuk gezicht, en goed om het jachtinstinct van je kat te stimuleren!

Geïnspireerd? Bekijk onze leukste kattenspeeltjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *