Welk kattenras past het beste bij mij?

Als je graag een kat wilt en je je aan het oriënteren bent, kan er veel op je af komen. Bijvoorbeeld wat je allemaal nodig hebt voor een kat, wat gaat kosten, welke dierenarts je naar toe gaat… En dan hebben we het nog niet eens over welke kat het eigenlijk moet worden. Of je nu naar het asiel gaat om een kat te adopteren, of geïnteresseerd bent in een kitten uit een nestje, het is altijd goed om je te oriënteren of het ras wel bij je past. Want hoewel het ras niet alles zegt over een kat, het kan je wel meer informatie bieden over het toekomstige karakter en uiterlijk van jouw kitten.

Welke verschillen zijn er tussen kattenrassen?

Katten kunnen natuurlijk van uiterlijk verschillen, maar ook van karakter. Bij bepaalde kattenrassen is de kans op een rustige kat veel groter, bij andere kattenrassen is een speelse kat weer vaak voorkomend. Er zijn altijd uitzonderingen, maar het is zeker aan te raden om je hierover in te lezen. Ook het uiterlijk van een kattenras kan veel met zich mee brengen: zo brengen lange haren vaak meer verzorgingsverplichtingen met zich mee, en kan het onhandig zijn als je wilt dat je kat veel naar buiten gaat.

Actief versus rustig

Wil je dat je kat lekker rustig op de bank zit, of juist met je kat aan de slag en spelen? Dit kan een belangrijk verschil maken, en is een eigenschap waar je zeker rekening mee kunt houden. Onderstaand zie je een aantal populaire kattenrassen, die erom bekend staan dat ze of rustig of juist actief zijn.

 • Rustig: Ragdoll, Schotse Vouwoor en Pers
 • Actief: Heilige Birmaan, Bengaal, Britse Korthaar, Devon Rex, Noorse Boskat, Siamees, Savannah, Maine Coon en Sphynx

Daarnaast zijn er ook zeker katten die er tussenin zitten. Die zijn bijvoorbeeld wel erg nieuwsgierig en ook wel speels, maar niet per se actief. Voorbeelden hiervan zijn de Blauwe Rus, Munchkin, en de Exotische korthaar.

Sociaal versus zelfstandig

Waar de één graag op de bank wil knuffelen met zijn huisdier, vinden anderen het belangrijk dat hun huisdier zelfstandig is (bijvoorbeeld als je veel van huis bent). Sommige kattenrassen staan er juist om bekend dat ze graag in je buurt vertoeven. Een aantal voorbeelden:

 • Sociaal en aanhankelijk: Sphynx, Ragdoll, Munchkin, Maine Coon, Siamees, Oosterse korthaar, Noorse Boskat, Devon Rex, Burmees, Bengaal, Britse Korthaar en Heilige Birmaan
 • Vriendelijk maar zelfstandig: Schotse Vouwoor, Munchkin, Blauwe Rus, Exotische korthaar, Pers
 • Zelfstandig: Savannah

Spraakzaam of stil

Vind jij het leuk als je kat tegen je kletst? Miauwen is gedrag wat katten in het wild eigenlijk nauwelijks vertonen. Ze gebruiken het echt om met mensen te communiceren. Toch zijn er ook kattenrassen die, ook bij mensen, weinig miauwen. Bij deze een uiteenzetting van stille, en spraakzame kattenrassen.

 • Stil: Schotse Vouwoor, Ragdoll, Noorse Boskat, Munchkin, Devon Rex, Britse Korthaar, Blauwe Rus, Pers, Heilige Birmaan en Exotische korthaar
 • Spraakzaam: Maine Coon en Savannah
 • Zeer spraakzaam: Sphynx, Siamees, Oosterse Korthaar, Burmees en Bengaal

Staat het ras van jouw kat er om bekend, maar miauwt hij toch erg veel? Lees hier waarom jouw kat overmatig miauwt.

Lichaamsbouw

Heb je liever een wat slankere, lichte kat, of vind je het juist prachtig als je een groot, stoer huisdier hebt? Wat betreft lichaamsbouw zijn er onderling zijn er veel verschillen. Zo zijn er katten met een atletische, slanke bouw, terwijl andere katten logger zijn. En er zit natuurlijk ook veel tussenin.

 • Atletisch/slank: Sphynx, Devon Rex, Siamees, Blauwe Rus, Oosterse korthaar, Bengaal en Savannah
 • Gemiddeld: Schotse Vouwoor, Munchkin, Britse Korthaar, Pers, Burmees, en Heilige Birmaan
 • Groot/stoer: Ragdoll, Noorse Boskat en Maine Coon,

Verzorging

Sommige katten hebben meer verzorging nodig dan anderen. Dit komt met name door de vacht: langharige katten moeten veelvuldiger geborsteld worden. Daar moet je natuurlijk zin en tijd voor hebben. Bij andere katten is een wekelijkse borstelbeurt wel voldoende.

 • Weinig verzorging (wekelijks): Sphynx, Schotse Vouwoor, Devon Rex, Siamees, Blauwe Rus, Oosterse korthaar, Munchkin, Britse korthaar, Bengaal, en Burmees
 • Veel verzorging (dagelijks): Ragdoll, Pers, Noorse Boskat, Heilige Birmaan, en Maine Coon

Binnenkat versus buitenkat

Het kan makkelijk zijn als je kat veel naar buiten gaat. Anderzijds loopt je kat ook meer risico’s (lees hier over de voor-en nadelen van binnen en buitenkatten). Wil jij je kat echt liever binnen gaan houden, dan is het verstandig om niet te kiezen voor een echte buitenkat.

 • Binnenkat: Sphynx, Schotse Vouwoor en Munchkin.
 • Buitenkat: Noorse Boskat, Devon Rex, Oosterse Korthaar, Maine Coon, Britse Korthaar, Bengaal, Savannah en Burmees,

Sommige katten zijn niet per se échte buitenkatten, maar gedijen wel het beste wanneer ze toegang hebben tot een beperkte buitenruimte. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Ragdoll, Pers, Devon Rex, Heilige Birmaan, Siamees, Blauwe Rus en de Exotische Korthaar.

Omgang met kinderen

Als je kinderen hebt is het natuurlijk belangrijk dat je een huisdier kiest die met kinderen om kan gaan. Er zijn zeker kattenrassen die bekend staan om hun vriendelijke omgang met kinderen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat overige kattenrassen totaal niet met kinderen kunnen omgaan. Omgang met kinderen vereist dan meer aandacht en wellicht wat training. Vaak zie je dat kittens die opgroeien met kinderen er een stuk beter mee om kunnen gaan.

De volgende kattenrassen staan bekend als kindvriendelijk:

 • Kindvriendelijk: Maine Coon, Heilige Birmaan en Burmees,

Hopelijk hebben we je op weg geholpen met het maken van een goede keuze wat betreft het ras van je nieuwe huisdier. Houdt wel in gedachten dat dieren onderling verschillen en niet altijd aan onze verwachtingspatronen voldoen. Zo kan het zomaar voorkomen dat je een Maine Coon in huis haalt die buitensporig luid en erg lui is, en bang is om naar buiten te gaan (wellicht weten we dit uit ervaring). Soms heb je bij een asiel zelfs meer kans om de eigenschappen te selecteren die je wilt, gezien de medewerkers de kat vaak al enige tijd geobserveerd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *