Welke materialen worden gebruikt voor je krabpaal?

Een krabpaal is erg belangrijk voor je kat, en het is de bedoeling dat je kat zijn of haar krabpaal vaak kan gebruiken. Uiteraard betekent dat dat er na verloop van tijd slijtage ontstaat, zelfs bij krabpalen van uitstekende kwaliteit. Hoe snel je krabpaal slijt, wordt ook beïnvloedt door de materialen die gebruikt worden. Deze materialen zorgen er niet alleen voor dat je krabpaal langer mee gaat: het oog wil natuurlijk ook wat. In dit blogartikel vertellen we je meer over de materialen die gebruikt worden om krabpalen te maken en te bekleden, en belichten we de eigenschappen van de verschillende materialen!

De basis

Een sterke krabpaal begint bij een goede basis. Doorgaans worden krabpalen vrijwel altijd vervaardigd van hout. Met name de bodemplaat en eventuele tussenverdiepingen of ligbedden worden van hout vervaardigd. De binnenkant van de palen worden over het algemeen van kunststof en karton gemaakt. Zichtbaar hout wordt steeds populairder in het interieur, waardoor er bij krabpalen ook steeds vaker zichtbaar hout te zien is, of verwerkt wordt in het ontwerp.

kamer met krab paal van hout met grijze kussens

Wat betreft de basis van de krabpaal, is het goed om te kijken naar voor wat voor kat de krabpaal bedoeld is. Is jouw kat een springer, een klimmer, of een grotere kat? Kijk dan goed naar de constructie van de palen en de bodemplaat. Een krabpaal is beter bestand tegen grote katten als er sprake is van een dikke, verstevigde bodemplaat, en wanneer er op deze bodemplaat twee palen in plaats van 1 bevestigd is. Het kan ook dat de zwaardere onderdelen aan de onderkant zitten (zoals een slaaphuis als de basis), dan is de paal ook beter bestand tegen een actieve of juist wat te zware kat.

Krabmateriaal

Omdat een krabpaal niet alleen een interieuritem is, maar vooral ook een belangrijke functie heeft, is het krabmateriaal het belangrijkste. De palen die gebruikt worden om een krabpaal op te bouwen, zijn natuurlijk bedoeld om aan te krabben, zodat katten hun nagels kunnen aanscherpen. Er zijn een aantal populaire materialen om hiervoor te gebruiken, waaronder sisal, jute touw en katoen touw.

Sisaltouw
Jute touw
Katoen touw

Deze materialen zijn allemaal natuurlijk en erg geschikt voor het onderhoud van kattennagels. Sisal is het meest voorkomende en het meest gebruikte materiaal. Logisch, want het is sterk en stug. Jute touw is vergelijkbaar, maar het is zachter en fijner. Hierdoor is het ook eerder onderhevig aan slijtage. Sisal is anderzijds meer absorberend, waardoor het eerder vlekken kan vertonen dan jute. Katoen touw is ook sterk, maar minder sterk dan sisaltouw. Het heeft wel een gladdere afwerking, waardoor het er langer mooi uit blijft zien.

Bekleding

Naast de palen, bestaat natuurlijk ook de kans dat de kat aan de rest van de krabpaal gaat krabben. Dit is niet echt de bedoeling, maar soms niet te voorkomen. Je kunt de kat aanmoedigen om enkel aan de palen te krabben door hier catnip spray op te spuiten.

Welke bekleding je kiest, is vaak aan smaak onderhevig. Toch zijn er wel degelijk een aantal zaken die goed zijn om te weten als het gaat om de bekleding. De meest voorkomende soort is pluche. Pluche is sterk en zacht, waardoor je kat dit het meest zal waarderen. Het is wel lastiger te reinigen dan veel andere materialen, en past wellicht minder goed in het hedendaagse interieur. Een ander materiaal die momenteel veel op kattenmeubels te vinden is, is interieurstof. Dit gaat dan niet om krabpalen maar ook om andere kattenmeubels, zoals krukjes en kattenhuizen. Interieurstof is gevoelig voor halen en pillen, en het is dus niet de bedoeling dat je kat dit gebruikt als primair krabobject. Waterhyacint kan het beter hebben wanneer een kat hier ook aan krabt, echter kan er dan wel af en toe een streng loslaten.

Pluche
Interieurstof
Waterhyacint

Er zijn uiteraard nog veel meer verschillende soorten bekleding van kattenmeubels, zodat er altijd wel iets is wat mooi staat bij je andere meubels. Zo zijn er steeds meer kattenmanden en kattenhuizen die bekleed zijn met populaire stoffen die je ook op je bank of stoel kunt vinden, waaronder corduroy, velours/velvet, en teddy stof. Ook deze materialen zijn meer voor de aankleding dan om aan te krabben.

Corduroy
Velours/velvet
Teddy

We hopen je meer bijgebracht te hebben over de verschillende materialen die gebruikt worden voor het samenstellen van krabpalen. Let dus goed op wat je belangrijk vindt met betrekking tot kwaliteit versus uitstraling. Voor vragen over specifieke modellen kun je altijd contact opnemen met onze deskundige klantenservice.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *